H.323 Ve SIP Arasındaki Farklar

 H.323 ve SIP arasındaki farkları anlamadan önce, göz önüne alınması gereken birkaç şey vardır. Her ikisi de iletişim protokolüdür ve her ikisi de benzer zamanlarda ortaya çıkmıştır (yaklaşık 20 yıl önce). Ancak, iki protokol arasında kapsamları anlamında bir takım farklılıklar vardır. Bu kapsam farkları, bazı özellikler ve işlevler söz konusu olduğunda, H.323 ve SIP arasındaki farkları büyük ölçüde genişletir.

SIP Nedir?

SIP, Session Initiation Protocol’ün (Oturum Başlatma Protokolü) kısaltmasıdır ve temel olarak herhangi bir uygulama katmanı protokolü gibi davranır. Metin tabanlı bir protokoldür. SIP çeşitli ve geniş bir kullanıma sahiptir ve genellikle VoIP için kullanılır. Multimedya’nın (video, data vb.) kullanıldığı iletişim oturumlarının kontrolünde de büyük rol oynamaktadır. VoIP dışında anlık mesajlaşma, çevrimiçi oyunlar, video konferans, dosya aktarımı veya hatta IP üzerinden faks gibi alanlarda da kullanılır. SIP IETF tarafından standartlaştırılmıştır ve 1996 yılında tanıtıldığından beri oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşmıştır. Hali hazırda bir çok üretici tarafından desteklenmektedir.

H.323 Nedir?

H.323 de SIP gibi başka bir uygulama katmanı protokolüdür ve VoIP için kullanılır. Görüntülü konferans ve sesli konferans gibi birçok kullanım alanı bulur. SIP in aksine dosya paylaşımı, uygulama paylaşımı veya çevrimiçi oyunlar gibi başka amaçlar için kullanılmaz. Çoğunlukla multimedya konferans alanlarında yoğunlaşmıştır. SIP ile karşılaştırıldığında daha az karmaşıktır. ITU tarafından onaylanmış ve 1996 yılında piyasaya çıkmıştır. Günümüzde IP üzerinden multimedya konferans ile ilgili standart haline gelmiştir. SIP’den farklı olarak, H.323 metin tabanlı bir protokol olarak çalışmaz. Temelde ikilik düzende (binary) bir protokoldür. Başka bir deyişle, mesajlar ikili kodlar kullanılarak iletilir. Bu nedenle dar bantgenişlikleri için uygun olabilir. Yüksek düzeyde birlikte çalışabilme (interoperability) özelliğine sahiptir. Ayrıca NAT traversal gibi özellikleri vardır. Video konferans, yük dengeleme ve çoklu adresleme şemaları için uygundur.

H.323 ve SIP Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Her iki protokol hakkında temel bir bilgi sahibi olduğumuza göre, şimdi H.323 ve SIP arasındaki farkları irdeleyebiliriz. Başta iki protokol arasındaki ana farklılık alanlarını irdeleyelim ve listeleyelim. H.323 ve SIP arasındaki farklılıklar şu şekilde:SIP, anlık mesajlaşma, dosya paylaşımı ve multimedya iletişimi söz konusu olduğunda ve ayrıca çevrimiçi oyun amaçlarına yönelik olarak uygun bir protokoldür. Ayrıca multimedya konferans için en çok aranan protokoldür. Öte yandan, H.323 günümüzde sadece multimedya konferans alanında kullanılmaktadır. Bu nedenle, video konferans için SIP ve H.323 hakkında bir tartışma olduğunda, SIP’in her zaman daha iyi bir kabul edilebilirliğe sahip olduğu ve H.323’e kıyasla daha iyi olduğu düşünülmektedir.H.323’ün SIP ile kıyaslandığında çok daha küçük bir operasyon kapsamına sahip olduğu şüphesizdir. Bununla birlikte, karmaşıklık ve kullanım kolaylığı açısından, birçok son kullanıcı H.323’ün daha iyi bir seçenek olabileceğini düşünmektedir. Bu nedenle, H.323 ve SIP arasındaki farkı bulmaya çalışırken bu husus dikkat edilmesi gereken ilginç bir noktadır.SIP’in metin tabanlı bir protokol olduğunu belirtmiştim. Mesajlar ASCII karakterleri kullanılarak kodlanır. H.323 söz konusu olduğunda mesajlaşma için ikili kodlar kullanılır. Okunabilirlik açısından bakıldığında, SIP’nin H.323’e göre oldukça üstün olduğu açıktır. Bununla birlikte, bant genişliği kullanımı açısından H.323 her zaman daha iyidir çünkü ikili kodlama sistemi kullanır..

Son Söz

H.323 ve SIP’i değerlendirmek söz konusu olduğunda, her ikisinin de kendi artıları ve eksileri vardır. SIP’in multimedya iletişimi ve konferans için en iyi seçenek olduğuna şüphe yokken, düşük bantgenişliklerinde H.323 her zaman çok daha iyi bir seçim olabilir, çünkü ikili kodlar kullanır. Günümüz yapılarına ve teknoloji trendlerine bakılırsa SIP’in daha çok uygulama alanı olduğu görülür.

About cemerbas

Check Also

Fxs Nedir? Fxo Nedir?

FXS (Foreign Exchange Station) Ucunda çevir sesi veren porttur. Bir santralin harici hatlarına veya telefonlara …

Bir yanıt yazın