Elastix ile Mesai İçi ve Mesai Dışı Yönetimi

Her işletme 24 saat çalışmadığı için mesai sonrası santralin yönetimi önem kazanıyor. Senaryomuzda mesai içi saatlerde arayan müşterileri IVR ile karşılayacağız. Mesai saatleri dışında ise arayan kişilerin ses kaydını alıp belirtmiş olduğumuz e-posta adresine göndereceğiz.

Sırasıyla,

  • IVR oluşturacağız.
  • Mesai Saatleri için Time Group oluşturacağız.
  • Time Condition oluşturacağız. Oluşturduğumuz Time Group zaman aralığında santralin nasıl davranacağını belirleyeceğiz.
  • Inbound Routes üzerinden aranan numaramızı oluşturduğumuz Time Conditions’a yönlendireceğiz.

Bunları yapabilmemiz için 2 adet ses kaydına ihtiyacımız olacak. Bu ses kayıtları 8000Hz 16 bit mono ve wav formatında olmalı. İlk ses kaydımız “Erik Holding’e hoşgeldiniz” olabilir. İkinci ses kaydımız “Şu an mesai saatleri dışındayız lütfen sinyal sesinden sonra mesajınızı bırakınız. Size geri dönüş yapacağız.”

IVR: Gelen çağrıları karşılayan kuyruğumuz için bir IVR oluşturup ilk ses kaydımızı yükleyelim. IVR kısmında Add IVR komutunu veriyoruz. Name kısmını ben Robot Operator olarak belirliyorum. İstediğiniz bir isim belirtebilirsiniz. Announcement ayarını ilk ses kaydımızı seçiyoruz. (Erik Holding’e hoşgeldiniz) Enable Direct Dial seçeneği arayan kişilere dahili tuşlama hakkı verir. Ben böyle bir işlem istemediğim için bu seçeneği seçmiyorum. Tuşlama bekleseydim Invalid ve Timeout durumlarında istediğim ses kaydını da buradan belirleyebilirdim. IVR ımızı oluşturduk. Ana numaramızı bu IVR a yönlendirirsek müşterilerimiz bizi aradığında ses kaydımız kendilerini karşılayacaktır.

İlk olarak çağrıları karşılayan dahili numaramızın VoiceMail & Directory kısmında Status kısmını Enabled yapıyoruz. VoiceMail Password’umuzu belirliyoruz. Email Attachment ve Delete Voicemail ayarlarımızı “yes” olarak ayarlıyoruz. Kaydetme işlemini yapıyoruz. Böylelikle Voice Mail ayarlarımız tamamlanıyor.

Elimizde bulunan iki ses kaydını da System Recordings kısmında santralimize Upload ediyoruz.

VoiceMail Blasting bölümünde bir Voice Mail grubu oluşturacağız. Description olarak grup adını belirliyoruz. Ben default olarak “telesekreter” şeklinde ayarlıyorum. Audio Label kısmında “Beep Only – No confirmation” seçeneğini seçiyorum. Voice Mail Box List içinde, ilk iş olarak Voice Mail ayarlarını yaptığımı dahili numaramızı görüyorum.

Announcement: Mesai saatleri dışında çalınacak ses kaydını belirlemek için bir Announcement oluşturmam gerekiyor. Announcement için description olarak “telesekreter” yazıyoruz. Recording kısmında mesai saatleri dışında hangi ses kaydımın çalmasını istiyorsam o ses kaydını seçiyorum. Repeat ayarı disable olarak kalıyor. Tekrarını istemiyoruz. Destination after playback ayarımızı oluşturduğumuz VoiceMail Blasting’e linkliyoruz.

Time Group: Add Time Group komutunu veriyoruz. Description kısmını mesai olarak ayarlayabiliriz. Ben mesai saatlerini hafta içi 07:00 – 21:00 olarak belirledim. Farkındayım uçuk bir mesai 🙂

  • Time to Start: 07:00
  • Time to Finish: 21:00
  • Weekday Start: Monday
  • Weekday End: Friday

Şeklinde parametreleri belirliyor ve Time Group ayarlamasını yapıyorum. Burada yeni ve farklı zamanlar oluşturabilir, senaryolar üretebilirsiniz.

Time Condition: Add Time Condition ile oluşturduğumuz mesai saatlerinde yapılacak işleri belirleyeceğiz. Description kısmını mesai-saatleri olarak belirliyorum. Destination if time matches kısmında, yani şartlar gerçekleştiğinde olmasını istediğimiz olayı, oluşturduğumuz IVR’ımızı seçiyoruz. Böylelikle mesai saatleri içinde arandığımızda IVR’ımız devreye girecek ve kullanıcıları “Erik Holding’e hoşgeldiniz” şeklinde karşılayacaktır.

Destination if time does not match kısmında ise belirlediğimiz saatler dışında santralimizin davranışını belirliyoruz. List box içinden Announcement ve oluşturduğumuz telesekreter’i seçip kayıt işlemini tamamlıyoruz.

Son olarak Inbound Routes kısmında ana numaramız üstüne geliyoruz. Set Destination ayarını Time Conditions ve mesai-saatleri olarak belirliyoruz ve işlemimizi tamamlıyoruz.

Böylelikle müşterilerimiz belirlediğimiz saatler içinde aradığında hoş geldiniz mesajı ile karşılayıp, mesai saatleri dışında da müşterilerden ses kaydı alıp ilgili e-posta adresine iletmektedir. Müşterimize artık isteği doğrultusunda ihtiyacını belirleyip dönüş yapabiliriz.

About cemerbas

Check Also

Fxs Nedir? Fxo Nedir?

FXS (Foreign Exchange Station) Ucunda çevir sesi veren porttur. Bir santralin harici hatlarına veya telefonlara …

Bir yanıt yazın