Cisco Router Şifre Kırma (Cisco Router Password Recovery)

Cisco yönlendirici şifrelerini kırmak için yapılması gereken konfigürasyon hakkında konuşacağım. Yönlendirici şifre çözme, önceden ayarlanmış bir şifreyi unutmak veya ikinci el yönlendirici satın almak, daha önce başlangıç ​​konfigürasyonunu kaybetmeden cihazda depolanan bu işlem gibi durumlarda yararlı olabilecek bir işlemdir.
Bu konfigürasyonu anlamak için önce yönlendiricinin RAM ve NVRAM bileşenlerinden bahsedelim.

RAM: Yönelticinin çalıştığı sırada çalışan yapılandırmayı içerir. Yaptığımız değişiklikler burada işe yarıyor. Ancak kaydolmazsak, cihaz kapatıldığında silinir.

NVRAM: Başlangıç ​​dosyaları dediğimiz başlangıç ​​konfigürasyonu burada bulunur. Yönlendirici açıldığında, dosyalar RAM’e gönderilir. Ve bu dosyalar RAM’de ilk yapılandırma şeklinde çalışır.
Yönelticinin şifresini çözmek için, cihaz açıldığında yapılandırma-kayıt ayarlarında değişiklik yapılması gerekir. Cihaz açıldığında, mini IOS olarak adlandırılan cihazın konfigürasyon kaydını değiştirebileceğimiz işletim sistemine girmek için kontrol kesme (ctrl-c) tuşlarına basın. Burada sınırlı işlem yapılabilir.
Confreg 0x2142 beliren komut satırına yazılır. Bu şekilde, önceki yapılandırmayı içeren NVRAM dosyaları, cihazı tekrar açtığımızda RAM’e yüklenmeyecektir. Bu nedenle, NVRAM’deki etkin şifre de geçersiz. Şimdi, cihazı açtığımızda, şifresiz etkinleştirme moduna geçiyoruz.

router>
router>enable

Ardından NVRAM’da depolanan eski konfigürasyonu ilk konfigürasyona kopyalarız.

router#copy startup-config running-config

RAM’de çalışır. Şimdi yeni bir şifre atamanın zamanı geldi. Küresel enflasyon aktivasyon moduna geçmek için yeni bir şifre belirlendi. Bu şifre eski şifreyi engeller.

router#configure terminal
router(config)#enable secret yenişifre
router(config)#exit

Daha sonra RAM’de çalışan yapılandırmayı tekrar NVRAM’a kaydederiz. Bu şekilde, daha sonra atadığımız yeni şifre NVRAM’de geçerli olacaktır. Bu nedenle, yeni şifre, cihaz açıldığında NVRAM’dan başlangıç ​​yapılandırmasında bulunur.

router#copy running-config startup-config

Ancak süreç henüz bitmedi. Yapılandırma kaydının, NVRAM’da bulunan başlangıç ​​dosyalarının cihaz açıldığında RAM’a kaydedilmesi için tekrar düzeltilmesi gerekir. Son olarak, yapılandırma kaydını geri yüklememiz gerekir.

router#configure terminal
router(config)#config-register 0×2102

About cemerbas

Check Also

Zone-based Policy (ZPF) Firewall Yapılandırması

IOS ZBF erişim kontrolü / kısıtlaması için kullanılan bir özelliktir. Bildiğimiz en temel kısıtlama yöntemi …

Bir yanıt yazın