Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) Hp Procurve

VRRP , HSRP (Hot Standby Router Protocol) gibi yönlendirici yedekliliğidir fakat HSRP Cisco marka cihazlara özeldir ve VRRP protokolü HSRP’den sonra IEEE standartlarına göre uyarlanarak çıkartılmıştır. VRRP birden çok yönlendiriciyi tek bir yönlendirici gibi davranmasına olanak sağlamaktadır. Birden fazla yedek (backup) yönlendirici konumlandırılabilinir. VRRP grupları oluşturarak sanal ip’leri , priority değerlerini burada belirtmemiz gerekiyor. Priority değeri default olarak 100 olarak belirlenmiştir ama bu değeri elle kendimiz belirleyebiliriz. Bu değer 1-254 arasında bir değer verebilirsiniz. Burada diyelim iki yönlendiricimiz var ve birinin sağlık geçmişi ara sıra sizi yolda bıraktı bu nedenle yeni veya daha sağlam bir geçmişe sahip olan yönlendiriciyi ana yönlendirici olarak seçmemize yardımcı olur.

Ayrıca birden fazla yönlendiriciyi tek bir yönlendirici gibi kullanmak bize hem ağ geçidi (gateway) yedekliliği sağlamakla birlikte yük dengelemede yapabilmektedir. Ana yönlendiricinin herhangi bir sebeple devre dışı kalması durumunda yedek yönlendiricilerden biri ana yönlendirici görevini alır. Bunun haricinde VRRP grubu içerisine “preemption” komutu belirlendiyse ana yönlendirici pasif durumda tekrar aktif olduğunda ana yönlendirici olarak görevi tekrar alacaktır.

Üst Router için:
interface GigabitEthernet0/0
ip address 10.10.10.1 255.255.255.0
vrrp 1 ip 10.10.10.254
vrrp 1 priority 254

Alt Router için:
interface GigabitEthernet0/0
ip address 10.10.10.2 255.255.255.0
vrrp 1 ip 10.10.10.254
vrrp 1 priority 250

İki routerımız için gerekli konfigürasyonları gerçekleştirdik. Bu iki yönlendirici Ana ve yedek olacaklarını kendi aralarına priority değeri belirlediğimiz için bu değerlere bakarak seçecekler ki biz şuan üst router’ın ana yönlendirici olmasını istediğimiz için priority değerini yüksek verdik.

VRRP komutları oturduktan ve iki router birbirini gördükten sonra “show vrrp” komutu ile durumlarını teyit edebilirsiniz.

HRSP’de olduğu gibi gene WAN tarafına bakan interfacelere “track” tanımlaması yaparak ilgili interfacele bağlantının herhangi bir sebepten dolayı kopması durumunda yedekte bekleyen yönlendirici ana yönlendirici rolünü üstlenecektir.

About cemerbas

Check Also

Fan Flow Error Hp Procurve

Console portu üzerinden bağlandığınızda fan yönü hatası almakta iseniz bu sadece 2 komut ile düzeltebiliriz. …

Bir yanıt yazın