Hedeflere Ulaşmanın Yolları

Hedeflerimize ulaşamamamızın iki nedeni var.
Birincisi, çiğneyebileceğimizden daha fazla ısırmak. Kendinizi geliştirmek için üç ya da dört yeni beceri seçmek mantıklı görünebilir, ancak bu zihnin yönetemeyeceği bir beklentidir. Aynı anda birçok beceri geliştirmeye çalıştığımızda, bizi rahatsız eden, bizi cesaretsizleştiren ve bizi boğan rekabetin öncelikleri haline geliyorlar.

Pek çok kendini geliştirme çabasının başarısız olmasının ikinci nedeni, duygularımızın davranışlarımızı kaçırmak için yanlış bir alışkanlık edinmesidir. Duygularımızı tanımlama ve yönetme yeteneği olmadan, eski alışkanlıkların kaybolması çok zordur.

İyi haberler!
İyi haber şu ki, hem sorunlarınızı tanımlayabilir hem de gelecek yıl iyileştirmek için tek bir beceri seçerek istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Son yirmi yılda yapılan onlarca araştırma, duygusal zekanın en güçlü başarı faktörü olduğunu ancak henüz keşfedilmediğini ve performansınızdan kişisel yaşam kalitenize kadar her şeyi etkilediğini göstermiştir. Duygusal zeka birçok önemli beceri arasında nasıl bu kadar büyük bir rol oynar? Beyinlerimiz o kadar bağlantılıdır ki, duygular insan davranışının kökü gibidir. Her hareketin arkasındaki motivasyon, fark etsek de etmesek de, çok duygusal.

Duygusal zeka neye benziyor?
Duygusal zeka biraz soyut, ama hepimizde olan bir “şey” dir. Davranışımızı nasıl yönettiğimizi, sosyal kompleksleri nasıl yönettiğimizi ve olumlu sonuçlar elde etmek için aldığımız kişisel kararları etkiler. Duygusal zeka iki temel beceri altında dört ana beceriden oluşur: kişisel ve sosyal beceri.

Kişisel yetenek: diğer insanlarla etkileşimlerinizden ziyade kendinize daha fazla odaklanmanızı sağlayan kişisel farkındalık ve öz-yönetimden oluşur. Kişisel yetenek, duygularınızı bilme, davranışlarınızı ve eğilimlerinizi yönetme yeteneğidir.

Kişisel Farkındalık: Duygularınızı doğru algılayabilme ve ortaya çıktıklarında belirleyebilme yeteneği.
Öz-yönetim: Duygularınızın, davranışınıza karşı esnek ve olumlu kaldığını fark edebilme yeteneği.
Sosyal yetenek: sosyal farkındalık ve ilişki yönetimi becerilerinden oluşur; sosyal yetenek, diğer kişilerin modlarını, davranışlarını ve motivasyonlarını anlama, böylece onlara etkili bir şekilde cevap verebilme ve ilişkilerin kalitesini yükseltebilme yeteneğidir.

Sosyal farkındalık: diğer insanlardaki duyguları doğru bir şekilde anlama ve gerçekte ne olduğunu görebilme yeteneği.
İlişki yönetimi: Duygularınızın farkındalığını başarılı bir şekilde yönetmek için kullanma yeteneği.
İnsanların yıl değiştikçe hedeflere ulaşma eğiliminde beş özelliği olduğundan duygusal zekanız üzerinde çalışırken birçok beceri geliştireceksiniz. Duygusal zekanıza odaklanarak bu becerileri nasıl geliştirebileceğinizi açıklayacağım.

Zaman yönetimi.
Yeterince sahip olmadığımız tek şey zaman. Bolluk zamanlarında bile, insanların zamanı yoktu. Zengin olduğumuzda zaman kazanamayız. Belki de Google’ın Zaman yönetimi için aylık 111 milyon anket almasının nedeni budur. Çok az insan öz-yönetim ve ilişki yönetiminin duygusal zeka becerilerine dayandığını fark edebilir.

İyi bir takvim oluşturmak çok mantıklıdır, ancak bu takvime bağlı kalmak tamamen duygusaldır. Birçok kişi zamanını akıllıca kullanmak için günlerine başlar. Ancak bir meslektaşımdan karmaşık bir posta aldıklarında, bir arkadaştan beklenmedik bir çağrı, güzel hazırlanmış planları patlar. Günümüzün geri kalanını, başkasının ateşini söndürmek veya sabahları olmayan şeyleri almak için harcıyoruz. Gün biter ve siz yaşamadan önce takvim planınız çöpe gider.

Dikkatiniz dağıldıysa, programınıza bağlı kalmak kendi kendini yönetmeyi gerektirir. İlişkiyi korumak, etkili bir ilişki yönetimi gerektirirken, başkalarının bizi planlamaya çalışması gerektiğinde önceliklerinizin hala önemli olmasını sağlar.

Değişikliği benimse.
Değişimi sevdiğini iddia eden birini göster, ben de sana iyi niyetli bir yalancı göstereyim. Değişim zaman zaman herkes için sıkıntı yarattı ve çoğumuz için bu oldukça sinir bozucu oldu. İyi öğrenilmiş öz-farkındalık ve öz-yönetim becerilerini uygulayanlar diğerlerinden daha başarılıdır. Kişisel farkındalık, değişime ayak uydurabilmenizi sağlar, çünkü size değişmeniz gereken perspektifi ve sizi nasıl etkileyeceğini gösterir.

Öz-yönetim sizi daha sakin tutar. En istikrarlı dönemler, hayatınızın en güvenilir zamanları bile tamamen kontrolünüz altında değil. Değişime karşı olan ve öz-farkındalık ve öz-yönetim becerilerine sahip olanlar bile, olası değişiklikleri listelemek ve bunlara cevap vermek için haftada belirli bir zamanda ne yapacaklarını düşünmektedir.

İddialı olmak.
Duygusal zeka genellikle “iyi olmak” ile karıştırılır. Aslında, birçok duygusal zeka yanıtı, kendinizi tamamen ve doğrudan ifade edebileceğiniz yerdir. Aristoteles’i yorumlarsak, sinirlenmek kolaydır. Doğru kişiye, doğru zamanda ve doğru oranda kızabilmek duygusal zekayı gerektirir. Duygusal zeka, kendinize başkasının kapısını saldırabilmenizi veya yapmanıza izin vermez. Neyin iddialı olduğunu, diğer kişinin ne hissettiğini bilmenizi ve en iyi sonuçlar için kendinizi doğru ifade etmenizi gerektirir. Duygusal zekası yüksek insanlar bunu doğal olarak yapıyorlar.

Mükemmel kararlar vermek.
Basit kararlar alırken basit göz ardı edilemeyecek duyguların göz ardı edilemeyeceği gerçeğinin farkına varmak dünyaya uzun zaman aldı. Nörolojik bilim bize bazen yapabileceğiniz en mantıklı şeyin karar verirken duygularınıza güvendiğini göstermiştir. Ancak bunu yapabilmek için, ne hissettiğinizi, neden hissettiğinizi ve durumu nasıl etkilediğini görmeniz gerekir. Duygusal zekanın yedeği yok.

Mükemmel sunumlar yapın.
İnsanlarla dolu bir odadaki ilkel korku gibi şeyler korku yaratır. En etkili ve güzel konuşan kişi bile, kamuoyuna yönelik endişeler ortaya çıktığında sözlü olarak tükenebilir. Bu nedenle, çok iyi bir sunum yapan kişi, kendisine en ilham verici sunumları sunar. Biraz olumlu bir kendi kendine konuşma – kendinize ne kadar başarılı olduğunuzu ve belirli bir konuda ne kadar iyi konuşabileceğinizi hatırlatan, sunucunun dikkatini artırmak ve kendini daha sözlü olarak ifade etmek için performans kaygısı kullanmasına izin verir. Aptalca olduğunu düşünüyorsan, muhtemelen denemedin. Duygusal zeka, yalnızca duygularınızı fark etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi arka plana sokacak şeyleri yapmalarını engellemek için stratejiler oluşturur.

About cemerbas

Check Also

Performans Yönetimine Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Performans yönetiminin temelleri hakkında bir karışıklık ve karışıklık olduğunu görüyorum. Birçok uzman ve danışman, geleneksel …

Bir yanıt yazın