VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol)

VRRP, IEEE standardında bir yönlendirici yedekleme protokolüdür. VRRP, birden fazla yönlendiricinin, HSRP (Hot Standby Router Protocol) gibi tek bir sanal yönlendirici gibi davranmasına izin verir. Sanal yönlendirici, bir yönlendirici grubunu temsil eder ve VRRP grubu veya sanal yönlendirici olarak adlandırılır. VRRP’de seçilen bir yönlendirici, sanal IP adresine yapılan istekleri işler. Bu yönlendirici ana yönlendirici olarak adlandırılır. VRRP grubu bir ana yönlendirici ve bir veya daha fazla yedek yönlendirici içerir. LAN aygıtları, sanal yönlendirici grubunun IP adresini varsayılan ağ geçidi olarak kullanır. VRRP’yi başka bir yedekleme protokolünden HSRP ayıran temel özellikler şunlardır:

HSRP, Cisco’ya özgü bir protokoldür ve VRRP, IEEE standardı bir protokoldür.
HSRP’deki aktif yönlendiriciye VRRP’deki ana yönlendirici denir.
VRRP’de yönlendiricilere sanal yönlendirici grubun IP adresi atanabilir. Sanal yönlendirici grubunun IP adresi, ana yönlendirici olarak verilen yönlendiricidir.
HSRP’nin yalnızca bir yedek yönlendiricisi olsa da, VRRP birden çok yedek yönlendiriciye sahip olabilir.
VRRP’nin özellikleri şöyle sıralanabilir.

Yedeklilik (Redundancy): VRRP, birden çok yönlendiriciyi varsayılan ağ geçidi olarak yapılandırmanıza izin verir; bu, tek başarısızlık noktasının olasılığını azaltır.

Yük paylaşımı (Load sharing): VRRP, LAN cihazlarının trafiğinin birden fazla yönlendirici üzerinden iletilmesine izin verir. Veri trafiğini birden fazla yönlendirici ile paylaşmak, yönlendirici üzerindeki yükü azaltır.

Birden çok sanal yönlendirici desteği (Multiple virtual routers support): VRRP, yönlendiricinin fiziksel bağlantı noktasında en çok 255 sanal yönlendiriciyi (VRRP grubu) destekler. Birden çok yönlendiriciyi destekleyen bir LAN topolojisi, artıklık ve yük paylaşımı sağlar.

Çoklu IP adresi (Multiple IP adresses): İkincil IP de dahil olmak üzere sanal yönlendiriciye birden fazla IP adresi atanabilir. Bu şekilde, bir Ethernet portundan birden fazla alt ağ yapılandırılmışsa, her bir alt ağ için ayrı bir VRRP yapılandırması yapılabilir.

Preemption: Bu özellik etkinleştirilirse, VRRP’deki ana yönlendirici arızalanırsa, önceliğine göre ana yönlendirici olan yedek yönlendirici, düşen yönlendirici çalışmaya başladıktan sonra tekrar yedek yönlendirici olur.

Router1:
interface Ethernet1/0
ip address 10.0.0.1 255.255.255.0
vrrp 10 ip 10.0.0.1
vrrp 10 priority 250
Router2:
interface Ethernet1/0
ip address 10.0.0.2 255.255.255.0
vrrp 10 ip 10.0.0.1
vrrp 10 priority 150
Router3:
interface Ethernet1/0
ip address 10.0.0.3 255.255.255.0
vrrp 10 ip 10.0.0.1
vrrp 10 priority 200

Yönlendiricileri yapılandırdıktan sonra, VRRP durumu “show vrrp” komutuyla ayrıntılı olarak öğrenilebilir.

Ön hazırlık etkinse, yeniden etkinleştirme girildiğinde Router1 ana yönlendirici görevini yeniden alır.

About cemerbas

Check Also

Zone-based Policy (ZPF) Firewall Yapılandırması

IOS ZBF erişim kontrolü / kısıtlaması için kullanılan bir özelliktir. Bildiğimiz en temel kısıtlama yöntemi …

Bir yanıt yazın